Standarde internationale 1
Unul dintre cele mai vechi exemple de standardizare este crearea calendarului. Toti stim ce este un calendar, dar putini s-au gandit vreodata la el ca fiind un standard.
Vechile civilizatii se bazau pe miscarea soarelui, a lunii si a stelelor pe cer pentru a determina momentul potrivit pentru a planta si a culege recoltele, pentru a celebra diverse sarbatori si pentru a inregistra evenimente importante. Cu peste 20.000 de ani in urma, in Europa Epocii de gheata, s-au facut primele incercari de contorizare a timpului prin desenarea de linii pe peretii si gaurirea betelor si a oaselor. Mai tarziu, pe masura ce civilizatiile au evoluat si agricultura a devenit activitatea de baza in societate, a fost nevoie de metode mult mai precise pentru previzionarea schimbarilor sezoniere.
Sumerienii, spre exemplu, foloseau un calendar asemanator cu cel folosit in timpurile noastre. Cu cinci mii de ani in urma, fermierii sumerieni se orientau dupa un calendar ce impartea anul in luni de 30 de zile. Fiecare zi era impartita in 12 ore, iar fiecare ora in 30 de minute.
Egiptenii au fost primi ce au folosit un calendar cu 365 de zile, in anul 4236 i.H. Masuratorile pentru acesta se bazau pe ridicarea stelei Sirius la fiecare 365 de zile. Era un eveniment important, ce coincidea cu revarsarea anuala a Nilului, atat de benefica pentru recolta.
In vremurile noastre se folosesc mai multe tipuri de calendare. In Europa si in mare parte a lumii, calendarul Gregorian este in vigoare. Acesta a fost legalizat in 1582, in timpul Papei Grigorie al XIII –lea, fiind o reajustare a calendarului Iulian. Adoptarea sa s-a intins pe o perioada de aproape 400 de ani, ultima tara ce l-a introdus in folosire fiind China, in 1929.
Sursa:Martina Sima
Labels: calenda, calendarul Gregorian
1 Comments:
Laura, ma pui pe blog si nu-mi spui?! O sa te pun sa platesti drepturi de autor! :P
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home